h

SP start onderzoek naar gevolgen eigen bijdrage in de GGZ

15 februari 2012

SP start onderzoek naar gevolgen eigen bijdrage in de GGZ

  • Sinds 1 januari moeten mensen die gebruik maken van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) verplicht een eigen bijdrage van 200 euro betalen. Wanneer iemand een instelling moet worden opgenomen wordt daar ook een maandelijkse eigen bijdrage van 145 euro geheven.

    Leijten: ‘Zeker zes weken wordt er nu gewerkt met een eigen bijdrage en vele berichten bereiken de politiek. Instellingen betalen het zelf, uit angst dat iemand afziet van noodzakelijke zorg. Maar ook horen we van behandelaars dat er mensen zijn die hun behandeling stoppen of niet beginnen. Dat is onwenselijk’.

    De SP wil alle ervaringen met de eigen bijdrage bundelen en roept professionals op om de ervaringen met de eigen bijdrage te mailen. Leijten: ‘Juist het bundelen van alle ervaringen en gevolgen van de eigen bijdrage is nu erg belangrijk. Dus ik hoop van harte dat iedereen zijn ervaring wil mailen. Natuurlijk gaan we vertrouwelijk om met de gegevens en alle ervaringen zijn welkom, ook als die positief zijn.’

    De SP vraagt professionals komende weken te mailen met ggz@sp.nl. Eind maart worden de bevindingen gepubliceerd.

    U bent hier