h

SP onderzoekt gevolgen van gezinsbijstand, doe mee!

1 maart 2012

SP onderzoekt gevolgen van gezinsbijstand, doe mee!


De SP maakt zich ernstig zorgen om de invoering van de gezinsbijstand. Door deze regeling is een bijstandsuitkering niet meer het recht van een individu; bij een aanvraag wordt nu gekeken naar het inkomen van het hele gezin. Het inkomen van werkende kinderen wordt bijvoorbeeld meegerekend, waardoor de bijstandsuitkering van de ouders komt te vervallen of fors lager uitpakt. Jongeren krijgen geen uitkering en begeleiding meer, als de ouders een inkomen of een AOW-uitkering hebben. Om de gevolgen van de gezinsbijstand in kaart te brengen opent de SP het 'Meldpunt gezinsbijstand', waar mensen hun ervaringen kunnen doorgeven.

SP-Kamerlid Sadet Karabulut is bang dat deze vorm van bijstand grote problemen geeft. 'Zo kan het dat mantelzorgers straks hun naasten niet meer kunnen verzorgen omdat hun uitkeringsrecht is vervallen. Ouders kunnen worden opgezadeld met de schuld van hun kinderen, en omgekeerd. Of kinderen worden gedwongen om zelfstandig te wonen, terwijl ze daar nog niet aan toe zijn. In veel gezinnen gaat de komst van de gezinsbijstand veel narigheid opleveren.'

Om deze problemen in kaart te brengen worden mensen die te maken hebben met de gezinsbijstand opgeroepen om hun ervaringen te delen. Karabulut: 'Ik wil de politiek verantwoordelijken confronteren met de gevolgen van deze wetswijziging. Hoe meer reacties, hoe beter!'

Deel uw ervaringen! Klik hier om mee te doen.

U bent hier