h

Top 30 SP-lijst in gesprek in Groningse huiskamers

8 februari 2017

Top 30 SP-lijst in gesprek in Groningse huiskamers

Foto: SP
Van Beijum tot Bedum, van Harkstede tot Haren van 't Zand tot Zuidhorn. De voltallige top 30 van de SP-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen was zaterdag in de provincie Groningen. Overal in Groningen werden huiskamerbijeenkomsten met hen georganiseerd. De Kamerleden en kandidaten luisterden daar naar en gingen in gesprek met de bewoners en hun gasten.

Emile Roemer

"Ik wil ondanks deze hectische campagnetijd de tijd nemen om te luisteren naar mensen. Geen campagnebijeenkomsten of speeches, maar gewoon in de huiskamer in gesprek, horen wat de problemen zijn en zien hoe we samen kunnen zorgen voor een oplossing."

Roemer ging op bezoek in een huiskamer in Onderdendam. Roemer:

"Hier wordt pijnlijk duidelijk hoe hard mensen in de steek zijn gelaten door de regering en de NAM. Het moet radicaal anders. De gaswinning moet echt fors worden verlaagd, de NAM moet uit het systeem en Groningers moeten ruimhartig worden gecompenseerd. Alleen dan kunnen we vertrouwen in de politiek terugwinnen."

Rode draad van veel bezoeken is het thema 'Pak de Macht'. De SP wil macht afpakken van de NAM, maar juist ook macht geven aan inwoners. Roemer:

"Een volgende regering moet meer oog hebben voor de regio. Nu is de Kamer veel bezig met de Randstad en voelen veel mensen zich niet meer gehoord.  De nieuwe regering moet overal investeren, en zorgen dat mensen weer zeggenschap krijgen over hun dorp, hun buurt, hun werk, hun zorg en zeker ook  hun toekomst"

Zorg is een onderwerp dat veel aan de orde zal komen. Zo bezocht nummer 2 op de SP-lijst Renske Leijten een huiskamer van iemand die werkt in de zorg en Lilian Marijnissen een huiskamer van een oudere die zorg krijgt. Ook zeggenschap over de buurt komt vaak terug. SP-partijvoorzitter Ron Meyer ging in gesprek met jongeren in de Groningse wijk Beijum die succesvol actie voerden voor verlichting op hun voetbalveldje.

Reactie toevoegen

U bent hier