h

20 maart: 'Rutte of rechtvaardigheid'

19 februari 2019

20 maart: 'Rutte of rechtvaardigheid'

Foto: SP

Groningen is geplunderd. Het onrecht dat mensen wordt aangedaan is zo groot dat het makkelijk is de hoop te verliezen. Ook Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en Provinciale SP-lijsttrekker Eelco Eikenaar herkennen dit. Zij zagen dat de afgelopen jaren zwaar waren voor Groningen. Zij zagen ook dat in weerwil van alle klappen uit Den Haag veel Groningers bleven strijden voor een rechtvaardige toekomst. Dat zonder moed de status quo het hoogst haalbare is. Dat zonder trots vooruitgang uitgesloten is.

Eelco, waarom ben je lijsttrekker bij de komende verkiezingen van 20 maart?

Omdat Groningen mij aan het hart gaat. Als je hart bloed dan moet je alle moed verzamelen om te knokken voor wat je lief is. De afgelopen vier jaar als gedeputeerde hebben een flink beroep gedaan op mijn vertrouwen dat het goed gaat komen. De SP werd de vorige keer de grootste partij. We stonden keer op keer zij aan zij met trotse en moedige mensen. Desalniettemin bleven politieke en andere machtige krachten Groningen tegenwerken. Ik ben klaar om er nog een schepje bovenop te gooien. Omdat ik nog steeds overtuigd ben dat als we samen opstaan er niets onmogelijk is.

Sandra, Er zitten niet alleen scheuren in huizen, maar ook in mensen en tussen mensen. Hoe gaan we die scheuren repareren?

Mensen moeten grip krijgen over hun eigen leven en zeggenschap over hun toekomt. Nu wordt er over mensen gewikt en beschikt en zitten mensen vast in een onmenselijke bureaucratie. Dat maakt mensen letterlijk ziek en wanhopig. Dat keren is onze belangrijkste klus.

Eelco, Wat wil je bereiken?

Iedereen zou voor zichzelf maar ook voor zijn of haar wijk of dorp en voor de hele provincie een toekomstplan moeten kunnen maken. Deze provincie is van de mensen die er wonen. Alleen zij gaan erover hoe de provincie er in de toekomst uitziet. De politiek zou zich dienstbaar moeten opstellen in plaats van mensen het leven onmogelijk te maken zoals nu te vaak de praktijk is.

Sandra, waarom zijn deze verkiezingen volgens jou zo belangrijk?

Je stem telt dubbel. In Groningen is een nog sterkere SP noodzakelijke. Van Rutte en zijn vrienden hoeven we echt niets te verwachten. Op 21 maart kan iedereen met één stem de SP groter maken en de regering, via de Eerste Kamer, een flinke oor wassing geven. De keus is: Rutte of rechtvaardigheid?

Vier jaar geleden werd de SP de grootste partij bij de Provinciale Statenverkiezingen. Sandra Beckerman was toen lijsttrekker. Eelco Eikenaar werd de eerste SP- gedeputeerde van Groningen. Op 20 maart mag hij de kar trekken voor de socialisten. Beckerman is op plek 40 lijstduwer.

Reactie toevoegen

U bent hier