h

SP'ers Beckerman en Eikenaar gematigd positief over parlementaire enquête gaswinning in Groningen

5 maart 2019

SP'ers Beckerman en Eikenaar gematigd positief over parlementaire enquête gaswinning in Groningen

Foto: SP

De Tweede Kamer stelt een parlementaire enquête in naar de gaswinning in Groningen. De motie voor deze enquête is dinsdag door alle partijen in de kamer ondertekend. Het duurt nog wel even voordat die enquête kan beginnen, want de partijen in de Tweede Kamer willen wachten tot de versterking van Groningse huizen structureel op gang is gekomen.

Zo’n enquête is het zwaarste onderzoeksmiddel dat het parlement heeft: getuigen worden onder ede verhoord en zijn strafbaar als ze niet meewerken of liegen.

Eelco Eikenaar (SP), Gedeputeerde bodembeheer, bodemdaling en gaswinning: “Hoewel we blij zijn met de motie, is de start van het onderzoek in 2020 wat mij betreft niet snel genoeg, wij hadden deze enquête graag sneller gezien. De onderste steen moet boven. Maar dat moeten we wel nu weten en niet over een paar jaar. ”
Hij noemt het “wrang” dat het minimaal een jaar en waarschijnlijk langer gaat duren voordat het onderzoek start. “We hebben de kennis nu nodig om de huidige problemen met chirurgische precisie op te lossen.” Hij doelt daarmee op twee stroef verlopende processen: het schadeherstel en de versterkingsoperatie, waarbij mogelijk 11.500 panden aangepakt moeten worden.

Sandra Beckerman, kamerlid voor de SP vindt het onderzoek zoals het nu is aangevraagd te slap: “Groningen is geplunderd en belazerd door de Rijksoverheid. Tegelijk vinden we deze motie te slap. Onduidelijk blijft wanneer het onderzoek komt.”
SP-Kamerlid Sandra Beckerman steunt de motie ook, maar heeft wel haar bedenkingen: 'Ik vind dit geen nieuws om te juichen. Er staat niet wanneer de enquête komt en met de genoemde voorwaarden kan dat nog lang duren.'
'Eigenlijk staat er niets anders dan wat we al wisten: hij komt er ooit, maar wanneer is nog volstrekt onduidelijk. Het voelt een beetje als bliksemafleider. Uit een peiling van 1vandaag blijkt dat 92% van de Groningers niet gelooft dat het goedkomt met schadeafhandeling en versterking. Er is veel meer nodig dan dit.'

De enquête begint pas als de “fysieke versterking van de meest risicovolle woningen structureel op gang is gekomen, evenals het proces van schadeafhandeling”, zo blijkt uit de herziene tekst in de motie. De motie houdt verder in dat het Instituut Mijnbouwschade en het Instituut Versterkingsorganisatie eerst moeten functioneren voordat de enquête kan beginnen. De enquête kan daarom waarschijnlijk pas in 2020 van start gaan.

Reactie toevoegen

U bent hier