h

WIJ EISEN ZEGGENSCHAP VERSTERKING OP!

12 maart 2019

WIJ EISEN ZEGGENSCHAP VERSTERKING OP!

Foto: SP

Groningen is het vertrouwen in Den Haag volledig kwijt. Al jaren horen we beloftes dat onveilige woningen versterkt gaan worden. We wachten nog steeds. Het is tijd dat wij de zeggenschap over de versterking opeisen. Den Haag, NAM en Shell mogen betalen, maar niet meer bepalen.

Januari 2013. Minister Kamp (VVD) staat in een zaal vol boze Groningers in Loppersum. Hij beloofd al in het komende halfjaar te willen beginnen met het preventief verstevigen van woningen en gebouwen. Daarvoor werd 100 miljoen toegezegd van de NAM en “Uit onderzoek moet blijken of er meer geld nodig is. Als dat zo is, dan komt er meer geld.” aldus de minister. Naast deze toezeggingen werden er vele onderzoeken aangekondigd.

Januari 2019. Minister Wiebes (VVD) staat tussen boze Groningers op straat in Loppersum. Hij belooft het komende jaar te willen beginnen met het verstevigen van woningen en gebouwen. Die versterking ligt stil maar Wiebes zegt toe dat de busjes nu echt gaan rijden. “We hebben het geld geregeld, we weten om welke woningen het gaat. Het moet nu echt gaan gebeuren.’’ aldus de minister.

Zes jaar lang horen we al dezelfde beloftes. De komende weken -het is immers verkiezingstijd- zullen er vast nog meer volgen. Hoe kunnen we ze nog geloven? Uit een peiling van 1vandaag bleek deze week dat 92% van de Groningers geen vertrouwen heeft dat het goedkomt met schadeherstel en versterking. Slechts 4% wel. Wij denken niet dat 1vandaag vaak zulke grote eensgezindheid peilt.

Want ondanks de beloftes van de minister liggen de feiten anders. De NAM is nu -in woord- uit het systeem gezet maar zijn we met hun jarenlange bondgenoot -de staat- beter af?
De minister laat al weten: per jaar kunnen voor slechts 750 woningen rapporten worden gemaakt over hoe de versterking moet plaatsvinden. Dan moet de bouw nog beginnen. Doordat de minister de versterking baseert op een geheim en verkeerd NAM model (HRA) krijgen sommige Groningers straks wel en hun buren niet een versterkte woning. Met nog diepere scheuren in de samenleving tot gevolg.

Maar de 1vandaag peiling laat ook zien wat wij allen al lang weten: wij zijn trots op ons Groningen (81%). Terwijl de overheid er alles aan gedaan om die trots te knakken. Groningers staan keer op keer op. Verdeel en heers ten spijt. Groningen wil eensgezind zeggenschap -grip- op haar toekomst. 85% wil graag een grotere rol voor de provincie in de besluiten over gaswinning en de versterkingsoperatie. Laten we dat samen opeisen.

Het moet kunnen. 1 publieke organisatie waarbij iedereen terecht kan voor schade, versterking en hulp. Deze organisatie zou onder Groninger regie moeten komen. Al te lang worden we geregeerd vanuit Den Haag. Staat, NAM en Shell mogen betalen, maar niet meer bepalen. Deze ramp moet eindelijk worden gezien voor wat het werkelijk is ‘een nationale ramp.’ Alle kracht en kennis moet gemobiliseerd worden om die op te lossen.

Enkele weken geleden maakten Groningers -gemeente, provincie, GBB en gasberaad- samen een vuist door 5 gezamenlijke eisen aan den Haag te stellen. Laten we dat opnieuw doen en een stap verder gaan: niet meer vragen of Den Haag het voor ons wil doen maar opeisen dat we het zelf mogen doen.

Den Haag heeft nu eindelijk een parlementaire enquête aangekondigd over de gaswinning. De coalitiepartijen eisten echter dat er nog geen datum in het voorstel zou staan. Want alle personeel in den Haag zou nodig zijn voor het oplossen van schadeafhandeling en versterking. Wij weten het goed gemaakt. Laat ons zelf bouwen aan onze toekomst. Geef ons voldoende geld en zeggenschap over versterking en schadeafhandeling. Dan hebben jullie je handen vrij om je puinhopen uit het verleden op te lossen en de parlementaire enquête direct te starten.

(eerder verschenen als opinieartikel in het Dagblad van het Noorden van 12 maart 2019)

Reactie toevoegen

U bent hier