h

Zwartboek met verhalen 72 gedupeerden gaswinning voor burgemeester Eemsdelta. 'De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken'

8 maart 2021

Zwartboek met verhalen 72 gedupeerden gaswinning voor burgemeester Eemsdelta. 'De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken'

Foto: dvhn / krant

Op initiatief van de SP in Groningen hebben Gretha Medema uit Middelstum en Kim Velleman uit Appingedam donderdagmiddag een zwartboek overhandigd aan burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta. Dit zwartboek telt 72 verhalen van gedupeerden van de gaswinning uit Eemsdelta. Medema en Velleman behoren tot deze groep gedupeerden.

De 72 verhalen komen uit het zwartboek dat de SP in februari presenteerde in het Kamerdebat over de versterkingswet. De in totaal 200 verhalen in dat zwartboek laten zien hoe mensen al jaren strijden en nog steeds in een kapot huis wonen. De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf.

 

‘Belofte bleek loos’

Gretha Medema uit Middelstum voert al jaren actie met een groep gedupeerden. ,,Vooraf werd iedereen beloofd dat ze terug zouden krijgen wat ze hadden. Die belofte bleek loos. Het is ziekmakend dat we nog steeds moeten strijden om die belofte toch uitgevoerd te krijgen.”

Kim Velleman voerde actie voor een eerlijke verhuiskostenvergoeding voor huurders. Hoewel zij inmiddels in een nieuwe woning woont, zijn gedane beloftes nog steeds niet nagekomen. ,,Er is beloofd dat we een verhoging van de verhuiskostenvergoeding zouden krijgen omdat die van Woongroep Marenland de kosten niet dekt, maar het is al weer opgeschort. We moeten er steeds zelf achteraan”, zegt zij.

 
 

,,Dit is gekend onrecht. Den Haag weet al jaren dat bewoners vermorzeld worden. Maar er gebeurt veel te weinig”, stelt SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman. ,,Onze lokale en regionale bestuurders en volksvertegenwoordigers moeten met gedupeerden een vuist maken naar Den Haag om te zorgen dat deze ramp eindelijk stopt.”

SP voert de druk op

De SP wil dat er eindelijk geluisterd wordt naar de gedupeerden zelf. Reden voor de SP Beukema het zwartboek aan te bieden. ,,De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken”, stelt voorzitter Geugie Hoogeveen van SP Eemsdelta. ,,Daarom voeren wij de druk met deze actie op. Het is hoog tijd voor een crisisaanpak waarbij de belangen van de gedupeerden op de eerste plaats komen.”

 

Gedupeerden uit andere gemeenten in het aardbevingsgebied bieden hun burgemeesters de komende weken ook een zwartboek met verhalen van gedupeerden aan.

Oorspronkelijk bericht: Zwartboek met verhalen 72 gedupeerden gaswinning voor burgemeester Eemsdelta. 'De gemeente moet samen met de gedupeerden een vuist maken' - Dagblad van het Noorden (dvhn.nl)

Reactie toevoegen

U bent hier