h

De gaskraan gaat dicht maar de ellende is nog lang niet voorbij! Acties in de maak

2 oktober 2023

De gaskraan gaat dicht maar de ellende is nog lang niet voorbij! Acties in de maak

Foto: SP

Op zaterdag 30 september gingen 2e Kamerlid Sandra Beckerman, kandidaat 2e Kamerlid Niels van der Wijk en Statenlid Fenna Feenstra in gesprek met bewoners uit Delfzijl, Middelstum en Uithuizen. Nieuwe acties zijn in de maak.

In Delfzijl verzamelden bewoners van batch 1588 zich onder de Partytent van de SP, vastberaden om gehoord te worden. Deze groep bewoners ervaart niet alleen de geestelijke nasleep van sloop en nieuwbouw, maar ook financiële uitputting. Ze moesten opdraaien voor hoge kosten, variërend van boorkosten tot verhuizing, sloopkosten, afsluitkosten en herinrichting van straten, tot aan de afvoer van vervuilde grond. De SNN subsidie die werd verstrekt, was bij lange na niet toereikend om hun oude woonsituatie weer terug te krijgen. De SP heeft in de Tweede Kamer dit onrecht aangekaart en er zijn toezeggingen gedaan, maar de bewoners wachten nog steeds op oplossingen.

Gezamenlijk met de SP worden nu de schrijnende verhalen verzameld om ze aan Vijlbrief te presenteren.

 

Ook in Middelstum zijn de bewoners van de Klaproostraat het zat. Samen met Sandra en Niels hebben ze een actieplan gesmeed om het tij te keren. Ondertussen ging Fenna Feenstra samen met vrijwilligers van de SP van deur tot deur om te luisteren naar bewoners. Fenna Feenstra: "Bijna elke deur die opengaat, vertelt een verhaal dat je diep raakt. Neem bijvoorbeeld de zieke dame die vreest voor aardbevingen en slecht slaapt, maar geen vergoeding krijgt voor immateriële schade omdat ze een onschuldige fout maakte op een formulier. Als het IMG menselijk contact had gehad, hadden ze direct de ware omvang van de immateriële schade kunnen zien. Het moet menselijker en makkelijker, beloofde het kabinet na PEGAS; maar die mooie woorden worden in deze wijk nog niet gevoeld."

 

In april kwamen de bewoners van de Aak in Uithuizen al in opstand tegen het onrechtvaardige verschil: zij werden uitgesloten van sloop-nieuwbouw, terwijl hun buren in identieke woningen wel werden geholpen. Na de actie beloofde de gemeente verbetering, Wij vroegen de bewoners hoeveel daarvan daadwerkelijk was waargemaakt en maakte nieuwe plannen.

 

Naast deze drie wijken zijn er nog talloze anderen die zitten in de schade en versterkingsellende. In tal van andere wijken in stad en Ommeland trekt de SP samen op met bewoners om te strijden tegen onrecht. Mensen, laat je stem horen en neem contact op met de SP. Samen staan we sterk tegen onrechtvaardigheid. De strijd gaat door.

 

Twitter: https://twitter.com/sandrabeckerman/status/1708128297807163673?s=46&t=86...

Reactie toevoegen

U bent hier