Wie beslist over de toekomst van de Groninger gemeenten? Volgens de SP past hier maar 1 antwoord; de bevolking zelf toch zeker!
Wie beslist over de toekomst van de Groninger gemeenten? Volgens de SP past hier maar 1 antwoord; de bevolking zelf toch zeker!
De SP is niet per definitie tegen herindeling. Wel tegen herindeling zonder steun van de mensen die het aangaat. Bestuurders die over de hoofden van deze mensen heen tot herindelingen besluiten; dat moeten we niet hebben. Alleen als er lokaal draagvlak is voor een herindeling en het aantoonbare voordelen biedt voor haar inwoners dan kan hierover gedacht worden.
Op aangeven van Gedeputeerde Staten van Groningen met instemming van een statenmeerderheid is een besluit genomen om actief aan de slag te gaan met gemeentelijke herindeling en de in de periode van 2011 – 2014 tot grootschalige herindeling over te gaan.
De SP stelt voor om bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 een tweede stembus neer te zetten zodat de inwoners kunnen stemmen voor of tegen een opschaling van hun gemeente.
Deze opstelling heeft er ondertussen toe geleid dat diverse gemeenten zijn overgegaan tot vertrouwelijk overleg van Gemeenteraden en colleges van B&W om tot een voorgekookte oplossing te komen waarbij de bewoners buitenspel staan!
Het gaat hier onder anderen om de gemeenten Winsum/Bedum/ De Marne en de gemeenten
Bellingwedde/Vlagtwedde/Stadskanaal . Bij deze laatste gemeenten is zelfs sprake van
Klankbordgroepen die vertrouwelijk bij elkaar zitten en waar geen enkele inwoner bij betrokken is behalve raadsleden en leden van B&W.
“De provincie heeft wel een rol van het rijk gekregen in het voeren en begeleiden van de discussie, maar nauwelijks een rol bij het nemen van de uiteindelijke beslissingen”.
Daarnaast staat voor de Vereniging Groninger Gemeenten vast dat;
a) Het plan van aanpak, afgestemd met de provincie, gaat niet over herindeling
b) Gemeenten zijn verantwoordelijk voor hun eigen toekomst: dat onderstreept het belang, dat clusters/gemeenten zelf hun onderzoek uit moeten voeren.
Dit is voor de SP de omgekeerde wereld!
De SP zal dan ook in de gemeenten de bewoners vragen naar hun mening aan de hand van een enquete. Een herindelingsvoorstel MOET altijd in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd.
De uitspraak van dit referendum moet als bindend geaccepteerd worden door bestuurders